Föredrag på Öppet Varv om långsegling

09.07.2018

Som traditionen bjuder, kommer det att hållas ett intressant föredrag på lördagskvällen den 25 augusti 2018 under Öppet Varv. Föredraget hålls på engelska av amerikanerna Bob Frantz och hans son Eric. Bob och Eric drömde om att segla jorden runt. Under före­draget kommer ni att få höra dem berätta om med- och motgångar under seglingen med deras Hallberg-Rassy 43, Blue Heron. Hur uppstod deras drömmar? Vilka hinder mötte de och hur övervann de dem?

Hör dem berätta om hur de planerade rutten och varför de hoppade över de traditionella stoppen i Marquesas till förmån för Påsköarna och Pitcairnöarna. Hör om nära möten med möjliga pirater i Indiska Oceanen och samtal på VHF med oljeplattforms­kaptener medan de seglar genom Sydatlanten.

Vinterstormar i Nordatlanten kort efter att ha lämnat satte dem på prov, men ännu tuffare väder i södra Stilla Havet och de Indiska Oceanerna blev en ännu större utmaning för Blue Heron.

När de började resan var Eric 20 år, och hade just tagit examen från universitetet. Bob var 60 år och hade just gått i pension från en karriär som miljöadvokat. Ingen av dem hade någon särskild erfarenhet från långfärdssegling. Bob hade varit besättningmedlem när han var i 35-årsåldern, och gjorde seglingar från det amerikanska fastlandet till Karibien. Trots att han växte upp runt båtar, hade han ingen erfarenhet från stora segelbåtar på öppet hav. Eric var en duktig kappseglare, och började segla när han var 9, men hade mest seglat jollar, även om han också hade varit besättning på stora båtar i kappseglingar. Hans enda erfarenhet från långfärdssegling var shakedown-turen till Bermuda året innan de kastade loss för att segla jorden runt.

De tillbringade nästan två år tillsammans på en segelbåt. Det gav Bob och Eric mycket tid att bygga på, eller rasera, deras redan starka förhållande. Hur förhöll de sig till varandra när oundvikliga saker gick fel? Pratar de fortfarande med varandra? Vad lärde de sig av varandra? Skulle de göra om seglingen igen? Bob och Eric kommer att svara på dessa och andra frågor som en del av föredraget, och de kommer att dela med sig av några av de spektakulära vyerna de upplevt genom att visa foton och filmer som tagits under resan.

Anmälan nödvändig

Föredraget kommer att hållas lördagen den 27 augusti 2018 kl 19.00 och vi startar med en middag, följt av föredraget. Eftersom antalet platser till föredraget är begränsat vill vi und­vika bokningar som inte blir något av. Därför tar vi en anmälningsavgift på 400:- SEK per person. Detta inkluderar middagen med dricka. För anmälan, var god meddela namn på alla deltagare, antal personer, mejladress och mobil­nummer och betala in beloppet på i första hand bankgiro 541-2051, i andra hand Swish 123 346 92 93 och i tredje hand kortbetalning med Visa, Eurocard eller Mastercard med kortnamn, kortnumm­er, giltighets­datum, CVX2-kod (CVX2-kod är de sista tre siffrorna i koden efter underskriften på baksidan betalkortet) och Ditt skriftliga OK att debitera ovanstående belopp. Av säkerhetsskäl ber vi Dig att inte mejla textmeddelande med kontokorts­information. Sänd istället antingen en skannad, eller fotograferad, handskriven lapp, till info@hallberg-rassy.se. Glöm inte att ange ovanstående upp­gifter.

Parkering, liksom att besöka varvet och se båtarna i sjön, är kostnadsfritt.