Serieproducerad elbåt på Öppet Varv

27.08.2021


Elbåten Strana har nu börjat serietillverkas. Samtidigt är det världspremiär på Öppet Varv uner helgen 27-30 augusti 2021 för såväl produktionsbåt och den app som gör att elbåtslivet ska bli enklare.

Stranas första produktionsbåtar visas nu upp för i samband med Öppet Varv på Orust den 27-30 augusti. Samtidigt lanseras Strana även i Norge på Elbåtmässan i Vollen Marina den 27-29 augusti.

Strana fick sitt genomslag under förra sommaren då båten körde Göta kanal på en laddning. Båten som är designad Mannerfeldt Design team och utvecklad och tillverkad av Orust e-Boats, har ett energieffektivt skrov som prioriterar räckvidd före fart.

På den uppdaterade version som har premiär på de båda mässorna finns en rad nyheter som ökar komforten, men den viktigaste nyheten ligger i båtägarens telefon, där finns en app som kan starta, spåra, navigera och spela musik och en hel del annat.

Med Stranas app är båtägaren ständigt uppkopplad med båten. Under körning visas energiåtgång och räckvidd. I hamn kan appen styra laddningen. Det är också möjligt att dela båten då appen kan ge access till andra.

"Båtpooler har blivit stort i Norge och är med vår app blir det både praktiskt och enkelt att att dela båtägandet", säger Arne Lindström, en av innovatörerna bakom Strana.

Specifikationer:

Längd: 7 m

Bredd: 2,25 m

Batteri: Litium jon 14 kWh / 28 kWh

Drivlina: SeaDrive 7,5 kW / 15kW / 30 kW

Vikt: Ca 800 kg

Räckvidd: Upp till 100 NM*

Maxfart: 8-15 knop beroende på drivlina

* teoretisk räckvidd med 14 kWh batteri och 7,5 kW elmotor

Mer info: https://stranaboats.com/